Thursday 12 September 2013

Resepi Ikan Keli Cekur

 
       Hye dear reader
     Assalamualaikum…

Resepi kali ni adalh masakan yang paling aku suka dekat Malaysia ni, mmg favourte habiss.. sebab kesedapan dan bau dia,mengasyikkan… ni adalah masakan orang jawa. Ada yang xpham, ape bende tu kencur, kencur dalam bahasa melayu adalah cekur. Kalo x paham jugak, korang google je la.
Kenapa aku suka lauk ni? Sebab dia guna santan yang pekat kalo nak masak, bau dia sangat sedap iaitu kencur dan daun kencur tu sendri, dan ikan tu kita salai @ bakar dulu then masuk dalam masakn tu.
Now,tengok resepi ni.. korang must try, sbb sedap sangat…

BAHAN-BAHAN
·         Ikan keli
·         Santan pekat
·         4 bawang merah
·         2 bawang putih
·          ½ mangkuk Kencur @ cekur
·         Daun cekur
·         Daun kunyit
·         Garam gula
·         8 cili padi, (kalo nak pedas lagi + je)

CARA-CARA
1.       Ikan keli tu bakar dulu,sampai masak ok
2.       Bawang merah,bawang putih,cili padi, dan kencur blend
3.       Then, yang blend tadi masuk dalam periuk, bagi santan cair sikit je, bia dia ada air sikit cmtu
4.       Masuk garam gula
5.       Letak daun kunyit tu, dan daun cekur tu. Daun cekur tu potong kecik2. Masuk dalam periuk
6.       Agak mendidih sikit, bagi santan pekat tu ok.. gaul2 dan gaul, jangan bagi mendidih (mak aku cakap kalo masak lemak mendidih jadi x sedap)
7.       Last, masuk ikan.

Siap dah!

Senang bukan… rugi x cuba, mmg sedap sangat… mungkin ikan tu salai kot.. then, kalo nak ganti ayam pun boleh, tapi aku pun x pernah try.. nnti aku try la..

Hobi aku memasak, lagi2 kalo emosi aku x menentu rasa sedih la,xde mood laa.. mmg kerja2 ni aku buat, sbb malas nak piker bnde bukan2, lebih baik gi masak, kenyang perut aku… kan??

Ok,bye2…