Sunday, 8 September 2013
Respi Mee Bandung ringkas dan Mudah
Hye u ollsss,akak2 abang2 pkcik dan makcikkk….
Assalamualaikum
Kali ni entry about masakan… ohh yeahhh, lets go berasapkan
dapur korang. Ni resepi yang agak basi? Kenapa? Yelahh, aku dok buat mee
bandung ni dah berapa kali time hari raya hari tu.. baru nak update kat blog…
uurrmmm, lapuk btol.
Tapi, xpe… masak ni kan x kira waktu. So update je walopun
telah luput di telan dek masa.. btul??
Ni resepi yang aku google jgak, dan bagi blik kat korang…
haha.. tapi ni aku ade la ubah cikit2.. ikut citarase diri sendri.
RESEPI
·
Mee
·
5 ulas Bawang merah
·
3 bawang putih
·
Sawi
·
Fish cakes,fish balss
·
Ayam
·
Udang
·
Tepung jagung
·
4 biji telur
·
1 mangkuk camtu cili kering
·
Minyak masak
·
Air secukupnya
·
Gula, garam, dan secukur
rasa
·
Sos cili, sos tiram, dan
ape2 sos yang korang ade. (tapi aku guna sos tu je)
CARA-CARA
Pertama sekali, kene blend
kan bawang merah,putih, dan cili kering. Then tumis.
Korang masak sampai dia
masak la kan cili kering tu,lama cikit cmtu la.. sampai letih tangan korng.
Masuk ayam sekali, sbb nak kasi ayam masak.
Then, dah nak patah tangan
tu, bagi sos yang korang ada tu kan, pastu masuk air.
Sampai air sudah
mendidih,bagi la garam,gula,dan secukup rasa korang tu. Buat kuah mee bandung
ni kene manis, jadi masuk la gula bnyak sikit.
Dah agak sume sebati dan
enak di rasa, masuk korg punya sgala jnis fish cakes n sayur sawi.
Masuk udang, last sekali
baru telur.
Kalo nak pekat kuah tu,
bagi tepung jagung.
SIAP!! Senang giler kan… alaa,men
campak2 je, siap la nnt.
Tapi, ada orang cakap kalo nak
lagi sedap letak udang kering, tapi aku x letak pun.. sebab aku tgok google
dorang xde cakap letak pun, jadi aku xletak la.. tapi, korang leh la try campur
udang kering tu, blend dengan cili kering tadi.
Selamat mencuba.
Bye2..
Subscribe to:
Posts
(
Atom
)